sunnuntai 6. tammikuuta 2008

Mökkireissulla

Mökkimatka

Startattiin uudenvuoden aattona mökille ja vietettiin siellä viisi päivää. Kelit oli loistavia, joskin viikon puolivälin jälkeen pakkanen oli jatkuvasti kymmenen ja kahdenkymmenen asteen välissä. Mangokaan ei ulkona yksin viihtynyt joten mammarit piti vetää jalkaan ja lähteä lenkille. Kävimme retkellä läheisillä Astuvansalmen kalliomaalauksilla ja pienemmillä reissuilla järven jäällä.

Mökkeilyä piti hyödyntää myös koirankoulutuksen näkökulmasta. Dummynoutoja harjoiteltiin joka päivä ja yhtenä päivänä leikittiin variksenpiilotusta suolla. Mango tajusi idean, mutta toteutuksessa olisi ollut hiomisen varaa. Olin jättänyt variksilta haisevan muovipussin lähetyspaikan takamaastoon oksanhaaraan ja sinnehän se koira suunnisti heti pienen etumaastolenkin jälkeen. Kun pussi oli siirretty, lähti Mango taas kaartamaan todella kaukaa tuulen alapuolelta. Lopulta molemmat varikset löytyivät ja palautuivat minulle. Toinen käteen ja toinen parin metrin päähän. Tuntuisi siltä, että koirassa on ainesta, mutta treeniä pitää luonnollisesti olla enemmän ennenkuin voidaan vaatia parempia suorituksia. Lähetyksessä on viivettä ja ihmettelyä, mutta kun Mangolla "välähtää", alkaa toiminta näyttää hienolta.

Kokeilimme dummyn noutoa myös paukun kanssa. Dummy heitettiin heti haulikonlaukauksen jälkeen. Hyvät puolet oli, että koira ei pelännyt paukkua, odotti lähtölupaa ja haki dummyn. Tässä kohtaa oli ongelmana se, että koira seurasi dummyn heittäjää eikä pyssymiestä, ja yritti myös palauttaa damia kutsusta huolimatta avustajalle.

Treenattaviin asioihin kuuluu myös riistan käsittely. Pitäisi päästä eroon siivestä roikottamisesta ja saaliin retuuttamisesta. Retuuttamista ei nyt esiintynyt haussa, mutta kun yritin haun jälkeen saada Mangoa kantamaan variksia nätimmin, se riehaantui ja rupesi riepottamaan lintua. Lääkkeeksi ajateltiin jatkossa teipata linnun siivet.

Pitkäkoski

Haltialan ja Pitkäkosken välissä on hyvät ulkoilumaastot. Olemmekin käyneet siellä melko usein Quattron (kuvassa vasemmalla) porukoiden kanssa lenkkeilemässä. Haltialan päästä Pitkäkosken ulkoilumajalle tulee matkaa vajaat kolme kilometriä. Jos tuntee kävelleensä reippaasti, voi majalla nauttia munkkikahvit ennen takaisin kääntymistä. Pitkäkoskella sijaitsee myös iso, noin hehtaarin laajuinen koirapuisto.

Tänään tapasimme Pitkäkoskella Hulda-labbiksen ja spinone-Nevin, jotka liittyivät porukkaan ja kävelivät samaa matkaa takaisin Haltialaan. Lapukat laumastivat keskenään ja Nevi haki hajuja etumaastosta. Mangon härnäävä luonteenlaatu tuli taas loistavasti esille; Kun Quattro ja Hulda yrittivät puuhailla eri suunnissa omiaan, roikkui Mango vuoron perään molempien kaulassa kunnes sai ne aina ajoittan villiintymään sekavaksi sadan kilon lapukkakasaksi. Huldan isäntä Samuli otti matkalta joitain kuvia ja niitä voi katsella täällä.

Mukavaa oli. Kiitoksia lenkkiseurasta!

Ei kommentteja: