tiistai 17. lokakuuta 2017

Palautuksen harjoittelu

Damin ja riistan palauttaminen kauniisti ohjaajalle pitäisi olla noutajalle mieluisa tehtävä. On hyvä jos koiralla on korkea viettitaso kun riistaa tai dameja tulee eteen. Korkea viettitaso saattaa kuitenkin purkautua ylivireytenä ja levottomana käytöksenä palautuksessa. Olen puolivuotiaan labradoripennun kanssa tilanteessa, jossa koira jo nuoresta iästään huolimatta jaksaa etsiä ja tonkia puskia damien perässä mutta palautuksesta tulee usein kiertelyä ja pelleilyä.

Ensimmäinen noutajamme oppi melko hyvät palautukset kuin huomaamatta ja olenkin nyt uuden pienen ongelman edessä. Olen koonnut alle koulutustapoja ja ohjeita palautuksen opettamiseen. Osaa olen niistä jo kokeillutkin, mutta edistyminen on toistaiseksi ollut hidasta.

Klikkerimenetelmä
Palautuksen paloittelu ja harjoittelu osissa nameilla ja klikkerillä. Jos koiraa ei aiemmin koulutettu klikkerillä, aloitetaan koiran totuttamisella palkkioon ja palkkiota tarkoittavaan signaaliin. Signaalina voi käyttää klikkerin sijasta myös esim. jotain lyhyttä sanaa (”Jep”, ”jes” tms.). Menetelmä on kuvattu esimerkiksi täällä ja myös Ulla Pihlaja on nettisivuillaan kuvannut oman koiransa kouluttamista tällä menetelmällä.

”Silittelymenetelmä”
En keksinyt tälle mitään fiksumpaa nimeä, mutta ideana on siis se että pennusta lähtien koiraa palkitaan kehumalla ja silittämällä sekä rapsuttelemalla sitä päästä, leuan alta ja kaulasta. Koira tottuu täten tarjoamaan päätään lähelläsi.

Seuraavaksi edetään antamaan koiralle noutoesine suuhun samalla kun palkitaan sitä em. tavalla. Kolmannessa vaiheessa opetetaan noutoesineen irrottaminen ja lopuksi yhdistetään ketjuun vielä esineen tuominen/hakeminen. Kuvattu hyvin täällä.

Nykyisen koiramme kasvattaja on käyttänyt tätä koulutustapaa ilmeisen menestyksekkäästi usealle koiralle.

Erillisiä toisiinsa liittymättömiä yksittäisiä harjoituksia tai yksityiskohtia

-        Voit harjoitella palautusta ensin hihnan kanssa ja läheltä. Näin tilanne ei pääse riistäytymään käsistä.

-        Damin pudottaminen polulle niin että koira löytää sen itsenäisesti ilman että siihen ensin kiinnitetään mitään huomiota. Täten saa nopeammin riisuttua harjoituksesta muita häiritseviä tekijöitä (luoksetulo, paikalla pysyminen, seuraaminen yms.). Anna koiran hetki kantaa damia ja sopivan hetken tullen voit ottaa sen kehujen kera itsellesi. Näin voidaan vähentää mahdollista kuumumista ja esineen löytymisestä saadaan iloinen yllätys ilman suurempaa metakkaa.

-        Joissain tilanteissa, jos koira pelleilee ja pakoilee, voit kokeilla jättää koiran huomiotta ja kulkea poispäin koirasta. Ennemmin tai myöhemmin koira varmasti kyllästyy kantamaan damia ja tarjoaa ehkä sitä sinulle. Ole valmiina! (Tämä muistuttaa jossain määrin edellistä harjoitusta). Tämä on enemmänkin ensiapuna akuuttiin ongelmatilanteeseen. Älä tahallaan tarjoa mahdollisuuksia kuvattuun käytökseen jos koiran osaamistaso on jo aiemmin edistynyt pidemmälle.

-        Jätä dami itsesi ja koiran väliin, jonka jälkeen kutsu koiraa luokse. Koiralla on tällöin valmiiksi vauhti ja suunta ohjaajaa kohti.

-        Palautusväylän valitseminen niin että koiralla ei ole kiertämismahdollisuutta. Tähän tarvitaan esimerkiksi aidoilla tai seinillä rajattu väylä tai polku jonka reunoilla on tiheää kasvillisuutta.

-        Ohjaan asennollakin on vaikutusta. Kumartunut ihminen voi itsessään olla koiralle haaste leikkiin. Voit kokeilla olla palautuksen aikana istualtaan, kyykyssä tai kyykyssä sivuttain.

Ohessa on linkkejä pariin videoon tämän hetkisestä tasostamme. Palataan aiheeseen myöhemmin!
 

Ei kommentteja: